Káva...

Začíná na plantážích, často na svazích hor, kde slunce pečlivě dozrává červené a žluté třešně. Zkušené ruce sběračů, často pracující v rodinách, opatrně otrhávají pouze ty nejzralejší plody. Z těchto třešní se pak získává kávové zrno, nejčastěji zpracovávané jednou ze dvou metod – suchou (natural) nebo mokrou (washed). Každá metoda propůjčuje kávě specifické vlastnosti, ovlivňující její chuť a aroma.

Následuje proces sušení, během kterého se zrna zbavují přebytečné vlhkosti a získávají charakteristické aroma. Po usušení se zrna zbavují slupky a následně praží. Právě pražení je klíčovým momentem, kdy se z obyčejných zrn stává aromatická káva. Intenzita pražení ovlivňuje konečnou chuť a barvu nápoje – od světle pražených zrn s ovocnými a kyselými tóny až po tmavá, intenzivní zrna s hořkou a plnou chutí.

Nakonec, po mletí, se zrnka promění v lahodný nápoj. Ať už si ho připravíte metodou pour-over, french press, espresso, či turkem, každá metoda odhaluje v kávě něco nového. Ať už je to intenzivní aroma, bohatá pěna, nebo jemná kyselinka, každý doušek je příběhem cesty od zralé třešně až k vašim smyslům.

Ale káva není jen o samotném nápoji. Je to rituál, spojení s kulturou, a především příležitost pro sdílení. Káva se pije s přáteli, rodinou, kolegy. Je to symbolický most, který spojuje lidi a sdílí se u ní myšlenky, sny a vzpomínky. Šálek kávy v kruhu blízkých je více než jen nápoj – je to zážitek, teplý a vřelý, stejně jako vůně čerstvě namleté kávy.